Για τα δικαιώματα των παιδιών, ντόπιων και μεταναστών


Της Γεωργίας Θάνου *
Στις μέρες μας που οι μεγάλες δυνάμεις υποδαυλίζουν εθνικισμούς, σοβινισμούς και μισαλλοδοξίες σ’ όλα τα κράτη της Βαλκανικής ,προκειμένου να προωθήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια, οι κίνδυνοι για τους λαούς να σφαγιαστούν για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και τις μωροφιλοδοξίες των αστικών τάξεων κάθε χώρας είναι  μπροστά μας. Η ανάπτυξη της φιλίας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού ανάμεσα στους λαούς ένθεν και ένθεν των συνόρων είναι όρος για την ειρηνική συνύπαρξη. Αυτό βέβαια είναι πολλαπλάσια αναγκαίο να ενισχυθεί ανάμεσα στους έλληνες  και τους αλλοδαπούς  συμπολίτες μας, που χρόνια εργάζονται και παράγουν πλούτο σ’ αυτό τον τόπο.
Για αυτό  πρέπει να οικοδομήσουμε τους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών  για ίδια δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή ( ασφάλιση –περίθαλψη, μόρφωση για τα παιδιά) , ώστε να συμβάλλουμε σ’ αυτό το στόχο.
Το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση συνολικά ανεξαρτήτως καταγωγής , θρησκείας ή χρώματος μπορεί να διακηρύσσεται ως αναφαίρετο δικαίωμα, δεν είναι όμως δεδομένο. Δεν είναι δεδομένο για την πλειοψηφία των παιδιών στη χώρα μας, όπως και αλλού  (ντόπιων και μεταναστών) με βάση τις πολιτικές της φτώχειας και της ανέχειας που βιώνουν και την ένταση των ταξικών φραγμών που επιβάλλουν οι κυβερνητικές πολιτικές στο χώρο της εκπαίδευσης.
Όπως δεν είναι δεδομένο και   για τα παιδιά  των μεταναστών 2ης γενιάς να διδαχτούν τη μητρική τους γλώσσα, αφού δεν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες που να δεσμεύουν τη χώρα καταγωγής και τη χώρα που ζουν  να τους διασφαλίσουν το δικαίωμα  για δωρεάν σπουδές με εκπαιδευτικό πρόγραμμα  για τη μητρική τους γλώσσα.  για όλα τα παιδιά.
Η απαίτηση μας λοιπόν, οι αγώνες μας  για το δίκιο  αυτό αίτημα  πρέπει να απευθύνονται στις αντίστοιχες κυβερνήσεις, γιατί αυτές είναι υπεύθυνες και αρμόδιες να λειτουργήσουν σχολεία εκμάθησης της μητρικής γλώσσας των παιδιών μεταναστών.
Το σταμάτημα των μαθημάτων στο 1ο Γυμνάσιο Ελ .Βενιζέλου λόγω των  φασιστικών εκβιασμών και  των ρατσιστικών  στάσεων και στην Παλαιόχωρα λόγω της φωτογραφίας  με το μπλουζάκι  παιδιού με το χάρτη της «μεγάλης Αλβανίας»,δείχνει απ’ τη μια μεριά, ότι κάποιοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά για να καλλιεργήσουν το μίσος και την αντιπαλότητα ανάμεσα στους λαούς, απ’ την άλλη όμως  φανερώνει, ότι   η κυβέρνηση, το  υπουργείο Παιδείας και  ο Δήμος  δεν ανέλαβαν την ευθύνη, σαν οι μόνοι αρμόδιοι  να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα  μαθήματα της αλβανικής γλώσσας,  και να «κλείσουν έτσι τα στόματα και τις όποιες αντιδράσεις φασιστικών στοιχείων»,  και  μετέφεραν την ευθύνη  στη ……σχολική κοινότητα!!.
Δηλ.  ουσιαστικά ο σύλλογος  καθηγητών, να  αποφασίσει  να «λύσει» ένα κατ’ εξοχή  πολιτικό ζήτημα. «Να χρησιμοποιείται απογευματινές ώρες την Κυριακή  ο χώρος του σχολείου για να διδάσκονται παιδιά μεταναστών τη μητρική τους γλώσσα» και να συγκαλυφθούν έτσι οι πραγματικά υπεύθυνοι. Δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα, όπως το παρουσίασαν οι διάφοροι  τοπικοί  παράγοντες  και έγραψε  στην ανακοίνωση της η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ.   « Μετά από μέρες διαβουλεύσεων και συζητήσεων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών της σχολικής κοινότητας (διδάσκοντες, μαθητές, γονείς) η σχολική επιτροπή του Δήμου Χανίων έδωσε την τελική της έγκριση για την έναρξη των μαθημάτων………….
Οφείλουμε να προασπιστούμε το δικαίωμα των μεταναστόπουλων 2ης γενιάς στη μόρφωση και τον πολιτισμό.!!!»
Αλήθεια από ποιους  προασπίζουν αυτό δικαίωμα;  Γιατί  κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες δεν το έπραξαν απ’ την πρώτη στιγμή; Αν  το «διαδικαστικό αποτέλεσμα» δεν ήταν το ίδιο, θα ένιπταν τα χέρια τους και η ευθύνη θα ήταν των καθηγητών ή  των μαθητών και θα τους κατέγραφαν στην « αντίπερα  όχθη»;
Οι εκπαιδευτικοί όμως στην πλειοψηφία τους   με τη συμμετοχή τους στους αγώνες ενάντια στον πόλεμο, το  φασισμό, τον εθνικισμό  και το ρατσισμό, αλλά και  με την καθημερινή παιδαγωγική επαφή με τους μαθητές συμβάλλουν  στην καλλιέργεια κλίματος και σχέσεων  φιλίας ,αλληλεγγύης και σεβασμού ανάμεσα σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως εθνότητας, φυλής, φύλου, θρησκείας ή χρώματος Είναι αυτή η κατεύθυνση, αυτοί  οι αγώνες μαζί με όλους τους εργαζόμενους  που  πρέπει να δυναμώσουν ως τη μοναδική εγγύηση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών στις σπουδές και στη ζωή.
Όσο κι αν  η κυβέρνηση επιδιώκει αντιφασιστικά εύσημα, με την βοήθεια  και όσων τη σιγοντάρουν, η πολιτική της δεν μπορεί να κρυφτεί. Γιατί είναι αυτή η πολιτική  της  εξάρτησης και της υποταγής σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ Ε.Ε , της φτώχειας, της ανέχειας, του χτυπήματος των δικαιωμάτων στη δουλειά και στη ζωή, της φασιστικοποίησης της δημόσιας ζωής, όπως και  προηγούμενα της ΝΔ –ΠΑΣΟΚ,   που  ενθαρρύνει και αποθρασύνει  τα διάφορα φασιστοειδή  να τραμπουκίζουν , να επιτίθενται σε μετανάστες και νεολαίους, να δολοφονούν   και να χύνουν  το δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού.
Δεν μπορεί να κρυφτεί  ότι αφέθηκαν τα φασιστοειδή να βεβηλώσουν το μνημείο του Ολοκαυτώματος και  να κάψουν την κατάληψη Libertaria  στη Θεσσαλονίκη χωρίς να συλληφθεί κανένας, ενώ  η αστυνομία συνέλαβε την επομένη  αντιφασίστες διαδηλωτές. Δεν μπορεί να κρυφτεί ότι  βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος συμμετείχαν και καλούσαν στα  εθνικιστικά –σοβινιστικά συλλαλητήρια  που καλούσαν και φασιστικές οργανώσεις. Δεν κρύβονται οι φωτογραφίες του Υπ. Καμένου και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές της Χ.Α  στο Καστελόριζο.
Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική, μπροστά στους  ορατούς κινδύνους να εμπλακεί η χώρα  στα φιλοπόλεμα σχέδια των ιμπεριαλιστών,  απαιτείται ενωμένοι  έλληνες και μετανάστες εργαζόμενοι   να εναντιωθούμε τους εθνικισμούς και τους ρατσισμούς απ’ όπου κι αν προέρχονται, να παλέψουμε για τα δικαιώματα μας στη ζωή και να αγωνιστούμε  για την ειρήνη στην περιοχή μας. Να μην αφήσουμε να γίνουν τα παιδιά μας κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.
* μέλος των Αγωνιστικών Κινήσεων εκπαιδευτικών



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η κυβέρνηση σου λέει ,γυναίκα μιλα!!

15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Να αυξηθούν οι μισθοί, να παρθούν πίσω οι ανατιμήσεις