Αγώνας για μόνιμους μαζικούς διορισμούς!


Αγώνας για μόνιμους μαζικούς διορισμούς!
Συνάδελφοι, όπως διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι, το νέο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 15/1 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είχε ιδιαιτέρως  στραμμένη τη προσοχή του ενάντια στον κλάδο των εκπαιδευτικών. Το 30ωρο, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ο αντιαπεργιακός νόμος, οι νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και κυρίως η χρόνια αδιοριστία είναι η πραγματικότητα που θα κληθούμε να βιώσουμε το επόμενο διάστημα μέσα στα σχολεία.
                Οι ομοσπονδίες, μας έκαναν παραπάνω από σαφές πως όχι μόνο δεν έχουν την διάθεση να οργανώσουν και να στηρίξουν το κίνημα αντίστασης που απαιτείται απέναντι σε όλα αυτά, αλλά με τη στάση τους και την δηλωμένη απραξία τους αποδεικνύουν ότι είναι πρόθυμοι να συστρατευτούν με την κυβέρνηση στα σχέδια της για την εκπαίδευση και να κοιμίσουν τον κλάδο.
                Η  παρότρυνση από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες για μη εφαρμογή του 30ωρου μέσα από αποφάσεις συλλόγων διδασκόντων (στηριγμένοι στο «παραθυράκι» του νόμου) και χωρίς καμία συγκεκριμένη  πρόταση αγώνα μέσα από τα σωματεία, στηρίζει και ενισχύει το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί στον κλάδο και σπέρνει αυταπάτες για τον ρόλο των διευθυντών και άλλων στελεχών της εκπαίδευσης.
                 Όσον αφορά μάλιστα το πιο ευάλωτο κομμάτι της εκπαίδευσης, τους αναπληρωτές, το υπουργείο επιφυλάσσει ένα ακόμη πιο βάρβαρο μέλλον με την ανασφάλεια που έτσι κι αλλιώς κυριαρχεί να  εντείνεται και με  την οριστική απόλυση για πολλούς να γίνεται το πιο πιθανό σενάριο ,ιδίως σε συνδυασμό με τα μέτρα που προαναφέρθηκαν (αύξηση ωραρίου, συγχωνεύσεις/ καταργήσεις τμημάτων).
                 Μέσα σ’ αυτό  το δυσμενές κλίμα και με τις ομοσπονδίες να κρατούν την στάση υποταγής που περιγράψαμε παραπάνω ήρθε… και το κερασάκι στην τούρτα από τους συλλόγους αναπληρωτών. Μας καλούν λοιπόν οι συγκεκριμένοι σύλλογοι  σε κινητοποίηση στις 2/3 να διαδηλώσουμε για μόνιμους διορισμούς. Το ερώτημα που θα βάζαμε εμείς για το συγκεκριμένο κάλεσμα είναι απλό. Με ποιους θα διαδηλώσουμε και με πιο ακριβώς επίδικο;;; Πιο συγκεκριμένα,  θεωρούμε άκρως  λανθασμένη και αντιδραστική τη  λογική που βάζουν οι σύλλογοι αυτοί, για την ίδια την μορφή της κινητοποίησης, την οποία οραματίζονται ως  ακομμάτιστη, αχρωμάτιστη, χωρίς πανό συλλόγων!!!  Εντελώς έξω δηλαδή από τις διαδικασίες των σωματείων (στα οποία συμμετέχουν και οι ίδιοι οι αναπληρωτές), χωρίς να παραχωρούν καν το δικαίωμα σε ένα σύλλογο να πάρει απόφαση συμμετοχής  και επίσημης παρουσίας στην κινητοποίηση. Κατά τη γνώμη μας αυτή η θέση βαδίζει χέρι χέρι με την απολίτικη και ανοργάνωτη στάση που θέλει η κυβέρνηση  από τους εκπαιδευτικούς  και εξυπηρετεί  τα δικά της συμφέροντα κι όχι των εργαζομένων. Μάλιστα οι σύλλογοι ενώ διώχνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία από την κινητοποίηση καλούν την ΑΔΕΔΥ, η οποία  για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αρκέστηκε σε μια τρίωρη στάση εργασίας, να καλέσει απεργία για την ημέρα της κινητοποίησης!!!
                 Το δεύτερο ζήτημα για προβληματισμό είναι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για ακόμη μια φορά από τους συλλόγους αναπληρωτών για τα κριτήρια των… διορισμών. Ξεκίνησε εκ νέου η διαφωνία  για το αν πρέπει να είναι σε προτεραιότητα η προϋπηρεσία ή οι τίτλοι σπουδών και τα μεταπτυχιακά για τους διορισμούς που θα γίνουν(;;;;). Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια αποπροσανατολιστική συζήτηση, που διχάζει τους αναπληρωτές και χάνει την ουσία, ότι δηλαδή όχι μόνο δεν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση για διορισμούς αλλά έπονται και οι απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών από Σεπτέμβρη.
Μόνη λύση είναι να επιστρέψει η συζήτηση στο μόνο σοβαρό στόχο: την οργάνωση αγώνων. Σε κάθε σχολείο, σε κάθε σύλλογο, να μπουν οι βάσεις για το ξεδίπλωμα αγώνων με στόχο να ακουστεί δυνατά και να διεκδικηθεί να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί και να μην απολυθεί κανένας αναπληρωτής! Ο στόχος αυτός δεν αφορά μόνο τους αναπληρωτές, δεν αφορά μόνο τους συμβασιούχους σε άλλους κλάδους αλλά αφορά και τους μόνιμους, γιατί η ύπαρξη του πιο εκμεταλλευόμενου κομματιού «περικυκλώνει» και πιέζει συνολικά ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους. Οι συνάδελφοι αναπληρωτές έχουν δικαίωμα σε σταθερή εργασία και μονιμότητα, σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ανθρώπινο μισθό! Και όπως κάθε δικαίωμα, έτσι και αυτό θα κερδηθεί με τον δύσκολο τρόπο: με την σύγκρουση με αυτούς που κλέβουν αυτό το δικαίωμα.
Ø  Με απόρριψη της αντιδραστικής λογικής του μονόδρομου της επίθεσης κυβέρνησης – ΕΕ.
Ø  Με την συσπείρωση και τους κοινούς αγώνες όλων - αναπληρωτών και μόνιμων- ενάντια στις συντεχνιακές λογικές, που θέλουν να μας διασπάσουν.
Ø  Με παρατεταμένους αγώνες και οργανωμένες και μαζικές απεργίες.
Συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις αναπληρωτών(σε τοπικές στις 23 Φλεβάρη, στην κεντρική στις 2 Μάρτη).Παίρνουμε πρωτοβουλίες, μαζεύουμε υπογραφές σύγκλησης Γεν. Συνελεύσεωνγια συγκρότηση του αγώνα.
·         Να προετοιμάσουμε ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ και ΑΠΕΡΓΙΕΣ για ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ – για να διοριστούν μόνιμα όλοι οι αναπληρωτές.
·         για ανατροπή της πολιτικής των απολύσεων, της ανεργίας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των ταξικών φραγμώνστην εκπαίδευση


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αν προσαρμοστούμε, δεν θα ζήσουμε!

Η κυβέρνηση σου λέει ,γυναίκα μιλα!!

15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ