Η «δημοκρατία» τους θα πέσει στα κεφάλια μας Για τις εκλογές για τα στελέχη εκπαίδευσης

Η «δημοκρατία» τους θα πέσει στα κεφάλια μας
Για τις εκλογές για τα στελέχη εκπαίδευσης


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και το δεύτερο επεισόδιο της σειράς «Εμπρός να εκλέξουμε τους διευθυντές μας». Οι διευθυντές και υποδιευθυντές που είχαν εκλεγεί από το πρώτο επεισόδιο, προσήλθαν (πλην εξαιρέσεων) στις κάλπες. Θα ακολουθήσει και το τρίτο επεισόδιο (αυτό της συνέντευξης) για να μαγειρέψουν τις οριακές καταστάσεις. Βέβαια τη συνέντευξη κάποιοι την κριτικάρουν, αλλά τι σημασία έχει πια. Η «δημοκρατία» θριάμβευσε!!!
Όλη η πυραμίδα διοίκησης χαίρει πια της λαϊκής εντολής της βάσης των εκπαιδευτικών. Τι πιο ωραίο! Οι εκπαιδευτικοί μετά την «αναβάθμιση» των συλλόγων διδασκόντων σε εκλεκτορικό σώμα ψήφισαν για τους διευθυντές τους, αυτοί με τη σειρά τους ψήφισαν για τους διευθυντές εκπαίδευσης και φυσικά ο λαός ψήφισε για την κυβέρνησή του. Και… την κάλπη οφείλουν όλοι να τη σέβονται, αφού ο λαός… μιλάει μέσω αυτής!!! Έτσι δε μας λένε;
Βέβαια, πολλοί θα ξινίσουν τα μούτρα τους βλέποντας γνωστούς κυνηγούς κεφαλών εκπαιδευτικών να φιγουράρουν στη πρώτη θέση. Κάποιοι και κάποιες από αυτούς τους κυνηγούς, που έχουν διαγραφτεί από τα σωματεία, ετοιμάζονται να επανέλθουν δριμύτεροι αφού βούτηξαν στην «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» ή αλλιώς κάλπη.
Η αλήθεια είναι πως το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και παρατάξεων (πλην των γνωστών Λακεδαιμονίων Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών) στήριξαν με νύχια και με δόντια την πρώτη φάση του κυβερνητικού σχεδίου που αφορά στην επιλογή στελεχών εκπαίδευση. ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΕΡΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΠΑΜΕ και λοιποί, υποκλίθηκαν στην «αναβάθμιση» των συλλόγων διδασκόντων. Βέβαια το ΠΑΜΕ προσπάθησε να καλύψει των σώμα των απόψεων του χρησιμοποιώντας ως φύλλο συκής το «λευκό!». Η ουσία όμως είναι πως σπρώχνοντας όλες αυτές οι παρατάξεις τους εκπαιδευτικούς βαθιά στην αγκαλιά της συνδιοίκησης, δυσκολεύουν και υπονομεύουν την ανάπτυξη αγώνων ενάντια στις διοικήσεις κάθε είδους που έρχονται να υλοποιήσουν τις νέες βάρβαρες πολιτικές. Θα το πούμε για άλλη μια φορά πως δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία στους χώρους δουλειάς-σχολεία όταν υλοποιούνται πολιτικές που συντρίβουν κάθε εργατικό-λαϊκό δικαίωμα.
Κάποιοι ανακαλύπτουν όψιμα πως οι τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη διευθυντών εκπαίδευσης φέρουν μια ψευδεπίγραφη δημοκρατία! Αλήθεια, τι κάνει τη δημοκρατία της κάλπης τους ψευδεπίγραφη; Η συνέντευξη ή τα «αντικειμενικά κριτήρια»; Πού πήγαν τα αφηγήματά τους για τους διευθυντές –συντονιστές που θα εκλέγονται από τη βάση; Τι λένε αυτοί που μόστραραν φαρδιά πλατιά κάτω από κάθε προκήρυξή τους τη σπουδαία (τρομάρα τους) πρόταση για να επιλέγονται τα στελέχη εκπαίδευσης με 100% αντικειμενικά κριτήρια. Στην πραγματικότητα όλα αυτά τα σακιά προτάσεων που κουβαλούν οι παρατάξεις που κυριαρχούν στον κλάδο, αποκαλύπτουν το πόσο βαθιά έχουν ενσωματωθεί στον αστισμό. Σιγά μην τους έλλειπαν οι προτάσεις για το πώς θα διοικούνται τα σχολεία στον καπιταλισμό!
Οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αποτινάξουν από τους ώμους τους όλη αυτή τη ρεφορμιστική και αστική σκουριά που συσκοτίζει την πραγματικότητα και μπαίνει τροχοπέδη σε κάθε αγώνα. Ήδη, η «δημοκρατία» τους είναι έτοιμη να πέσει στα κεφάλια μας και να πανηγυρίσει τον θρίαμβό της ποδοπατώντας μέχρι θανάτου το σώμα των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
Ας παλέψουμε όλοι για την ανάπτυξη πραγματικών κι όχι εικονικών αγώνων. Είναι καθαρό πως οι αγώνες και οι αγωνιστές που θα αναμετριούνται με τον αντίπαλο δε θα είναι αρεστοί από αυτόν. Μέσα από τους αγώνες που θα παλεύουν για νίκες και δε θα αρκούνται σε απλές κινήσεις διαμαρτυρίας, θα αποκαλύπτεται τι καπνό φουμάρουν οι διοικήσεις κάθε είδους. Όσο διάφορες «εποικοδομητικές» προτάσεις θα διαλύονται ως «αέρας κοπανιστός».


Βαγγελιώ Δερμιτζάκη

Δασκάλα, μέλος των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αν προσαρμοστούμε, δεν θα ζήσουμε!

Η κυβέρνηση σου λέει ,γυναίκα μιλα!!

15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ