εκδήλωση για τις διεθνείς εξελίξεις στην Ελευσίνα



Τη Πέμπτη 18/12/2014 πραγματοποιήθηκε στο 2ο ΓΕΛ Ελευσίνας εκδήλωση που διοργάνωσε το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής με θέμα: «Γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή». Την απόφαση για την εκδήλωση πήρε το ΔΣ, ύστερα από πρωτοβουλία-πρόταση των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών στην κατεύθυνση σύνδεσης του αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά με το καθήκον της ενίσχυσης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Θετική η ανταπόκριση των συναδέλφων, με δεδομένη τη κατάσταση του κινήματος αλλά και τη στάση των δυνάμεων που αναφέρονται στην Αριστερά όσον αφορά την αντιιμπεριαλιστική έκφραση της λαϊκής-εργατικης πάλης. Αναπτύχτηκε επίσης ένας πλούσιος προβληματισμός και αντιπαράθεση απόψεων, με τη σύνθεση του πάνελ να συνεισφέρει θετικά σε αυτό.
Ο Θάνος Ανδρίτσος, μέλος του Αντιφασιστικού Καραβανιού στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, μετέφερε την εικόνα έτσι όπως την έζησε, με τα υπόλοιπα μέλη του Καραβανιού, κατά την διάρκεια της επίσκεψη τους στο Ντονιέτσκ. Η παραμονή τους συνέπεσε με τη συμφωνία εκεχειρίας, που ίσχυε μόνο στα χαρτιά .Οι μάχες ήταν σε εξέλιξη, και οι επιθέσεις γίνονταν τόσο στο αεροδρόμιο ,όσο και στην πόλη, σε σχολεία κλπ. Οι δυνάμεις του Ουκρανικού στρατού, ήταν υπεύθυνες για τις επιθέσεις στις πόλεις ,όσο και για την πτώση του αεροπλάνου. Μίλησε για τις αντιθέσεις στο πλαίσιο της ολιγαρχίας και υπογράμμισε την ανάγκη να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον αντιφασιστικό αγώνα, όπως χαρακτηριστικά οι ίδιοι τον προσδιορίζουν, που διεξάγεται στις
«Λαϊκές Δημοκρατίες».
Ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ανέφερε ότι «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα» , αποτέλεσμα της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού και του ανταγωνισμού μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.Με βάση αυτή την ανάλυση,ερμήνευσε την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι όποιες συγκρούσεις και συμφωνίες ,αλλά και οι συμμαχίες,σε αυτό το πλαίσιο γίνονται .Ο στόχος είναι ο έλεγχος των ενεργειακών δρόμων και πηγών αλλά και να μετατραπεί η εργασία σε φτηνό εμπόρευμα. Η κίνηση της Ρωσίας για τελωνειακή ένωση ήταν που πυροδότησε την κρίση και οι συμφωνίες Ρωσίας-Λευκορωσίας ήρθαν σε αντίθεση με την Ε.Ε.. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διαίρεση μεταξύ των δύο Αστικών Τάξεων κάτω από δυο ξένες σημαίες.Ασκησε κριτική σε όσους δεν αναδεικνύουν το ζήτημα αυτό. Στην ουσία πρόκειται για έναν εμπορικό πόλεμο που οξύνει τις οικονομικές εξελίξεις. Υπογράμμισε ότι η απάντηση σε κάθε κρίση είναι η πάλη των λαών ενάντια στον καπιταλισμό.
Ο Δημήτρης Μπουγιούκας, μελος της Λαϊκής Αντίστασης-Α.Α.Σ., αρχικά αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας (εκλογή ΠτΔ) χαρακτηρίζοντας τις ως αντιδραστικές, προϊόν της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και των ωμών παρεμβάσεων, πιέσεων και εκβιασμών από τη μεριά των Ε.Ε.-ΔΝΤ, αλλά και των αδιεξόδων που αυτή δημιουργεί στο ντόπιο πολιτικό σύστημα. Συνεχίζοντας τόνισε, ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή από είναι αποτέλεσμα των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που παροξύνονται στο πλαίσιο της διαδικασίας ξαναμοιράσματος του κόσμου, σφαιρών και ζωνών επιρροής, έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενεργειακών δρόμων. Μια διαδικασία που επιταχύνθηκε και κλιμακώθηκε από τη κρίση του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικου συστήματος. Έκφραση του παροξυσμού αυτού είναι η γεωπολιτική-γεωστρατηγική σύγκρουση των ιμπεριαλιστών στην Ουκρανία, με δεσπόζουσα τη σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας. Αναφερόμενος στις δυνατότητες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, έναντι των αντιπάλων του, σύνδεσε τις εξελίξεις στην Ουκρανία με αυτές στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή με την προσπάθεια του να στοιχίσει στο άρμα του τις εξαρτημένες αστικές τάξεις της περιοχής. Υπό αυτό το πρίσμα ανέλυσε και την ένταση στις λεγόμενες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Άσκησε κριτική στις απόψεις που μιλούν για ιμπεριαλιστική Ελλάδα, υπονομεύοντας τη πάλη για Ανεξαρτησία. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα, κόντρα στις εκλογικές αυταπάτες, οικοδόμησης αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα, που θα εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στη πάλη των λαών, και θα συνδέεται άρρηκτα με τον αγώνα για ψωμί, δουλεία, δημοκρατικά δικαιώματα. Στην οικοδόμηση ενός μετώπου αντίστασης για να σπάσουν τα δεσμά της εξάρτησης και να ανατραπεί η αστική κυριαρχία.
Τέλος, ο Ανδρέας Ζαφείρης, μέλος του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία έδωσε κάποια στοιχεία για την σύνθεση του πληθυσμού της Αν. Ουκρανίας αλλά και για το τρόπο που διεξάγεται ο αγώνας εκεί. Τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι οι αντιθέσεις ανάμεσα στις διάφορες ομάδες, ούτε μεταξύ μερίδων της Αστικής Τάξης ή των ιμπεριαλιστών, αλλά ο ενιαίος αγώνας του Ουκρανικού λαού. Άσκησε κριτική στην Αριστερά ,που δεν «αντιλαμβάνεται πως γίνεται πολιτική» τόσο για την περίπτωση της Ουκρανίας όσο και στη χώρα μας. Επιστράτευσε μάλιστα παραδείγματα από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και από την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, εγείροντας αντιδράσεις στους παρευρισκόμενους, προκειμένου να στηρίξει την κατεύθυνση της «αριστερής κυβέρνησης».



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η κυβέρνηση σου λέει ,γυναίκα μιλα!!

15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Αν προσαρμοστούμε, δεν θα ζήσουμε!